Förebilder

Jag köpte en utread “Madonna – the ultimate collection” CD-skiva för exakt 89.50 kr när jag gick i 6:an. Kort därefter såg jag ett program på TV som hette “80-tals-special” och där visades Madonnas mest kända musikvideor,  “Like a prayer” tog mig med storm. Det liknade inget jag tidigare sett, jag tyckte det var så vackert, utamnande och kontroversiellt. Så började min beundran för Madonna och hennes musik. Därefter började jag lyssna på hennes låtar om och om igen. Jag hade en förmåga att drömma mig bort för att få tiden att gå i skolan. Behovet och triumpen i att vilja sticka ut fanns i viss mån hos mig men i efterhandtror jag att det var sådan jag var utan att behöva anstränga mig enormt. Jag ville helt enkelt inte ha samma kläder, väskor el smycken som alla andra hade, utan använde sånt som jag tyckte var snyggt. Det resluterade i att jag uppfattades som lite konstig och udda, det var ett resultat, inte min intenstion i första hand.

Jag gick en 30 hp kurs på Lunds universitet i våras “Musikproduktion”.  En föreläsare berättade om olika kända gitarrister (alla manliga) men sa han, tänk er en 13-årig tjej som vill börja spela gitarr, vem ska hon identifiera sig med?  Man behöver föreblider. För mig var och är Madonna en föreblid. Varför? Jo, bland annat för att hon symboliserar en kraftfull och framgångsrik kvinna inom musikbranschen som med en ständigt utmanande och provocerande framtoning, bryter normen för  vad som anses vara normalt för en tjej/kvinna.

The Queen of Pop – Madonna, bildkälla: http://photos.posh24.com/p/559080/l/madonna/madonnas_scen_kollapsade_dodade_tva.jpg